Feurio Chard has a very attractive appearance in the garden and in the kitchen, thanks to its bright red stalks that maintain their colour during cooking.
This variety was recovered by the Swiss Pro Specie Rara Foundation. It is cultivated at different times of year in various regions of Italy. The plants stand almost upright. The bright green leaves are characterized by an oval-lanceolate shape with red veins. Cultivation can take place by direct sowing or by transplanting. The seed can be produced directly by farmers.
Suitable for open field cultivation.
Extinction risk of the variety: low.
Harvest period: from September to March
Crop cycle: 3 - 4 months
Height 40/50 cm
Weight 350/700 gr
Medium / high uniformity
Presenta un aspetto molto attraente sia in giardino che in cucina grazie alle sue coste di colore rosso vivo. Il colore si mantiene durante la cottura.
Idonea per la coltivazione in pieno campo.
Varietà recuperata dalla Fondazione svizzera Pro Specie Rara, viene coltivata in periodi diversi in varie regioni italiane. Le piante si presentano con portamento tendenzialmente eretto. Le foglie sono caratterizzate da un lembo ovale-lanceolato di un colore verde brillante con la venature delle foglie rosse. La messa a coltura può avvenire per semina diretta o per trapianto. Il seme può essere è autoprodotto dagli stessi agricoltori.
Rischio estinzione della varietà: basso.
Epoca di raccolta: da settembre a marzo
Ciclo colturale: 3 – 4 mesi
Altezza 40/50 cm
Peso 350/700 gr
Uniformità media/alta