The ziffirrino chili pepper is grown almost exclusively in the municipality of Ostuni (BR). The plant is 40-50 cm tall, compact and very productive. It is not very demanding in terms of water and nutritional inputs. The flowers and fruits are gathered in clusters with very short internodes. The chili peppers are small, long and narrow in shape. The harvest, which takes place by cutting the whole plant, is done when half of the peppers turn red.
Extinction risk of the variety: medium-low
Harvest period: from June to September
Crop cycle: 4 - 7 months
Height 4/8 cm
Weight 20/40 gr
Average uniformity
Il peperoncino “Papecchia” è coltivato in agro di Gravina di Puglia e in diversi comuni del Salento. La pianta è alta circa 50 cm ed è mediamente produttiva. I frutti sono piccoli di forma tondeggiante con portamento eretto rivolto verso l’alto. Il frutto presenta un grado di piccantezza medio.
Fonte: Nuovo Almanacco Biodiverso (Università degli studi di Bari Aldo Moro)
Rischio estinzione della varietà: medio basso
Epoca di raccolta: da giugno a settembre
Ciclo colturale: 4 – 7 mesi
Altezza 4/8 cm
Peso 20/40 gr
Uniformità media